„Zdrowie jest najpierwszym dobrem, uroda drugim a bogactwo trzecim" /Platon/
Sałatka z selera
1 seler korzenny utrzeć na tarce na grubych oczkach, 4-5 selerów naciowych pokroić w krążki, ugotować 4 ziemniaki w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. W salaterce wygnieść 6 ząbków czosnku, lekko posolić czosnek, dodać selery, ziemniaki i słoik majonezu kieleckiego, pieprz do smaku, wymieszać, przybrać selerem. Smacznego
Przysmak z kalafiora
Ugotować kalafior i wyłożyć do naczynia żaroodpornego, posypać parmezanem, drobno posiekaną szynką i usmażonymi na maśle pieczarkami/ lub innymi grzybami, /polać sosem pomidorowym własnoręcznie zrobionym/ i na wierzch posypać tartą bułką i tartym serem szwajcarskim. Obłożyć kawałkami masła i wstawić do nagrzanego piekarnika 160 stopni i piec 10 minut do zarumienienia. Przed podaniem posypać drobno posiekanym koperkiem.
Wino na serce
Aloes, miód i wino czerwone wytrawne po 1/3 części. Zmiksować razem, zlać do słoika, odstawić w ciemnie miejsce na 7 dni. Zlać do butelki wstawić do lodówki. Pić 3 razy dziennie mały kieliszek.
Wino na wzmocnienie
Litr dobrego czerwonego wina wytrawnego zagotować z dużą ilością natki pietruszki /tak by natka była przykryta przez wino/. Gotować 10 minut, pod koniec gotowania dodać 1 szklankę miodu. Gotować jeszcze 1 minutę. Zlać do butelki, trzymać w lodówce i pić mały kieliszek 3 x dziennie.
Syrop z podbiału na płuca, oskrzela;
Zebrać liście podbiału najlepiej w maju. W glinianym garnku ułożyć na przemian warstwy liści podbiału i cukru /ugniatać i dopełniać/. Następnie pełne naczynie zakryć, obwiązać folią kilka razy i wstawić do dołka wykopanego w ziemi. Przykryć deską i zasypać ziemią. Po 8 tygodniach odkopać. Odlać syrop, przecedzić do słoików i pasteryzować. Z reszty można zrobić nalewkę według własnych przepisów /zalać wódką lub spirytusem i wodą przegotowaną ostudzoną/.
Syrop z mniszka na wątrobę i oczyszczenie organizmu
Zebrać wiosną kwiaty mniszka gdy kwitną, w słoneczny dzień w południe. Kwiaty rozłożyć na gazecie by wyszły robaczki polne. Następnie kwiaty zalać w garnku wodą by przykryć kwiaty plus 2 cm i gotować 1 godzinę. Zostawić na 48 godzin. Przecedzić, dobrze odcisnąć kwiaty. Kwiaty wyrzucić a do płynu dodać sok z 3-4 cytryn i cukier /na 200 kwiatów 1 kg cukru/. Gotować 2 -3 godziny na lekkim ogniu aż uzyskamy lekką konsystencję miodu. Zlać do słoików, pasteryzować.
Żurawina na nerki i krążenie
1 łyżeczka soku z pokrzywy /można kupić w aptece lub zrobić samemu/, 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody, 1 łyżka soku z owoców z żurawiny, 1 łyżka soku z cytryny. Wszystko wymieszać i pic 3 razy dziennie między posiłkami przez 5 -6 tygodni.
Żurawina z jabłkami do mięsa, surówek z kapusty, do sera itd.
2 kg owoców żurawiny, 1 ½ kg dobrych jabłek, 1 kg cukru, 1 szklanka wody.
Owoce żurawiny przebrać, umyć, odsączyć na sicie, umieścić w emaliowanym garnku i zalać syropem zrobionym z cukru i wody. Smażyć na bardzo wolnym ogniu aż się zeszkli. Przed końcem smażenia wrzucić obrane pokrojone w kostkę jabłka po usunięciu gniazd nasiennych. Całość jeszcze smażyć, ale nie dopuścić do całkowitego rozpadnięcia się owoców. Gorącą masę wkładać do niewielkich wyparzonych słoików. Pasteryzować . Odwrócić słoiki do góry dnem pozostawić na kilkanaście godzin. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Nalewka a la Maraskino
5 kg cukru zmieszać z 4 litrami spirytusu. Do tego wlać 3 butelki soku malinowego niesłodzonego / własnoręcznie zrobionego/, butelkę soku wiśniowego /też z własnej spiżarni/, butelkę wody z kwiatu pomarańczy. Wszystko zlać w duży gąsior i niech tak postoi kilka miesięcy /4-6/. Po upływie tego czasu zlać płyn do butelek. Będzie miał smak zbliżony do francuskiego maraskino.
Napój Cherry-Cobler
Na 25 dkg cukru wlać pół butelki dobrego białego szampana i pół butelki czerwonego dla zabarwienia. Dodać sok z 4 pomarańczy, dwie pomarańcze pokroić w plasterki i zalać wszystko 2 szklankami zimnej przegotowanej wody. Gdy się cukier rozpuści zlać do karafki i można podawać z kostkami lodu.
Chrust
25 dkg mąki , 2 dkg masła, 3-5 żółtek, 1 łyżka spirytusu, 5 dkg cukru waniliowego oraz sól i 30 dkg smalcu do smażenia.
Masło posiekać z mąką, ukształtować wianuszek, dodać jajka i sól zarobić nożem tak gęste ciasto by przy wałkowaniu jak najmniej podsypywać mąką. Gdy część mąki złączy się z jajami, zagniatać dłonią aż utworzy się jednolita masa. Nastawić tłuszcz do smażenia. Ciasto podzielić, wałkować cienko, kroić paski na dwa palce, przekrajać w środku, przewinąć, smażyć. Posypać cukrem pudrem.
Syrop na grypę / robić na wiosnę gdy są pączki sosny/
1 kg sosnowych pączków zebranych na wiosnę, ½ kg korzeni i liści malin, cukier 1 kg, 0,5 kg miodu, sok z 3 cytryn. Układać w słoju lub w garnku na przemian warstwami .Gdy słój się napełni dolać 200 ml wrzącej wody. Odstawić na dobę. Potem dodać sok z trzech cytryn i dusić na bardzo wolnym ogniu przez 6 do 8 godzin. Odstawić na 48 godzin. Utworzy się jaskrawo- malinowy sok który trzeba zlać do słoików i pasteryzować.
„Nadmiar leku może wywoływać objawy podobne jak choroba przeciwko której ów lek jest skierowany" – Samuel Friedrich Hahnemann – szwajcarski lekarz, twórca homeopati
„Zdrowie jest najpierwszym dobrem, uroda drugim a bogactwo trzecim" - Platon
„Organizm sam dąży do stanu równowagi dzięki mocom leczniczym natury” - Hipokrates
„Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn” - Arystoteles.